Kdy může přijít kontrola během neschopenky – od zaměstnavatele, ČSSZ, o víkendu?

<span>Kontrola během neschopenky může přijít téměř kdykoliv (i v sobotu nebo v neděli, i brzo ráno nebo pozdě večer). Při kontrole se musíte prokázat (a mít označený byt/zvonek). Nemusíte ale pouštět kontrolora do bytu. Prvních 14 dní může na kontrolu přijít i zaměstnavatel.</span> Kontrola během neschopenky může přijít téměř kdykoliv (i v sobotu nebo v neděli, i brzo ráno nebo pozdě večer). Při kontrole se musíte prokázat (a mít označený byt/zvonek). Nemusíte ale pouštět kontrolora do bytu. Prvních 14 dní může na kontrolu přijít i zaměstnavatel.

S neschopenkou, je spojeno i několik různých povinností. Je nutné dodržovat léčebný režim (pokyny lékaře). A je nutné být mimo dobu vycházek doma, pokud by náhodnou přišla kontrola.

Jak je to s kontrolou během neschopenky? Kdy vás může přijít zkontrolovat zaměstnavatel, a kdy chodí kontroloři OSSZ? Může kontrola přijít i v noci nebo o víkendu? A co když vás kontrola nezastihne doma?

Kdo může přijít na kontrolu během neschopenky?

Během pracovní neschopnosti (když máte neschopenku), vás může přijít zkontrolovat někdo z práce, nebo i kontrola z ČSSZ.

Prvních 14 dní může provádět kontrolu i zaměstnavatel (firma). Od 15 dne už provádí kontroly jenom Česká správa sociálního zabezpečení.

ČSSZ (resp. místní pobočka OSSZ), provádí kontroly na základě plánu a také na základě podnětů („na udání“).

Jak často chodí kontrola během nemocenské?

Neexistuje žádná statistika, jak často chodí na kontroly zaměstnavatelé. Je to asi dosti individuální. Některé firmy kontroly provádí, jiné to neřeší.

Česká správa sociálního zabezpečení provádí řádově 120 – 150 tisíc kontrol ročně. Vychází to tak, že zkontrolován je průměrně každý 10 člověk s neschopenkou. Je to ale různé.

Záleží i na konkrétní lokalitě (jaké jsou zde počty nemocných a personální kapacity kontrolorů).

Roli může hrát i roční období (během chřipkové sezóny, kdy jsou tisíce lidí doma s neschopenkou, bude pravděpodobnost kontroly nižší, než v létě kdy má nemocenskou jen „pár“ lidí).

A záleží i na důvodu pro kontrolu – pokud je kontrola prováděna na základě podnětu, tak může přijít i opakovaně, klidně i 2x nebo 3x během jedné neschopenky.

Kontrola od zaměstnavatele během neschopenky

Prvních 14 dní platí neschopenku firma, a může tedy přijít kontrola od zaměstnavatele. Většinou nepřijde přímo šéf, ale může to být nějaká pověřená osoba (například i nějaká firma, která nabízí tuto činnost jako službu).

Pokud přijde kontrola od zaměstnavatele a zjistí nějaké porušení podmínek neschopenky, pak o tom musí provést písemný záznam.

Za porušení podmínek (když nebudete doma), hrozí snížení náhrady mzdy za nemoc (nebo úplná ztráta nároku na tuto nemocenskou).

Výpověď byste ale mohli dostat, jen pokud by se jednalo o zvláště hrubé porušení pracovně právních povinností.

Kdy může přijít kontrola během neschopenky

Kontrola během neschopenky, může přijít téměř kdykoliv. Vycházky se sice povolují jen v době od 7:00 do 19:00. To ale nezaznamená, že by kontrola chodila jen v tomto čase.

Kontrola může být provedena i brzo ráno nebo pozdě večer. Nebo i víkendu. Kontrolor k vám může přijít i v sobotu nebo v neděli. Nejsou žádná striktní omezení.

Pro kontroly neplatí ani žádné omezení typu „noční klid“ (tento termín zákon o nemocenském pojištění nezná).

Na druhou stranu, pokud by měla přijít kontrola uprostřed noci, tak se to pak dá celkem úspěšně napadnout ve správním řízení (nebo následně u soudu).

Kontrola během nemocenské – jaké jsou povinnosti?

Během pracovní neschopnosti, máte především tyto povinnosti (ve vztahu ke kontrole):

  • Na začátku neschopenky musíte nahlásit adresu, kde bude po celou dobu (adresu je možné změnit i během neschopenky, ale jenom se souhlasem lékaře)
  • Byt a zvonek musí být označen jmenovkou
  • Pokud přijde kontrola, tak se musíte prokázat nějakým průkazem (například občankou)
  • Kontrole musíte předložit potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti
  • Máte povinnost dodržovat termíny a rozsah povolených vycházek

Mezi vaše povinnosti už ale nepatří, abyste kontrolora pouštěli k sobě do bytu (a kontrolor nemá žádné právo se toho dožadovat). Stačí tedy otevřít dveře, ukázat průkaz a potvrzení a hotovo.

Kdy je nárok na vycházky během neschopenky?

Vycházky během neschopenky jsou nenároková věc. Lékař vám je může povolit, nedají se ale nijak vymáhat. O povolení vycházek rozhoduje doktor, na základě vašeho zdravotního stavu.

Vycházky mohou být obvykle jenom omezené:

  • Maximálně 6 hodin denně
  • Nejdříve od 7:00
  • Nejpozději do 19:00

Doktor vám může napsat vycházku i rozdělenou do dvou částí (například 3 hodiny dopoledne a 3 hodiny odpoledne – to se může hodit například pro samoživitelky s malým dítětem, které ho potřebují odvést do školky a zase odpoledne vyzvednout).

Jak požádat o neomezené vycházky během neschopenky

Kromě výšeuvedených „omezených“ vycházek, existuje i možnost požádat si o neomezené vycházky. Ty jsou povoleny bez časového omezení („můžete chodit ven kdykoliv“).

Neomezené vycházky vám ale nemůže povolit váš doktor. Je potřeba vyplnit speciální formulářžádost o neomezené vycházky. Ten se předá lékaři, který jej následně posílá k vyjádření na OSSZ.

Neomezené vycházky jsou povoleny pouze výjimečně – obvykle jen v případě, že se jedná o nějaký závažný zdravotní stav, kdy léčebný režim neumožňuje běžný režim vycházek. Nebo se může jednat i o některá psychiatrická onemocnění, apod.

Co dělat když mě nezastihne kontrola doma?

Pokud vás kontrolor nezastihne doma (nebo se třeba jenom nedozvoní), tak by vám měl do schránky dát oznámení o neúspěšné kontrole (pokud tedy máte označenou schránku).

To že vás nezastihli doma, ještě automaticky neznamená nějakou sankci. Česká správa sociální zabezpečení, vás nejprve vyzve „k podání vysvětlení“. Tj., bude chtít vědět, proč jste nebyli doma.

Důvodů, proč jste mimo dobu vycházek nebyli doma, je poměrně mnoho. Může to být například zhoršení zdravotního stavu a návštěva lékaře. Nebo nějaká jiná neplánovaná akutní situace (něco se stalo dítěti ve škole, apod.).

Pozor ale na to, aby to bylo opravdu něco neplánovaného a akutního. Pokud byste šli například k zubaři na plánovou prohlídku, tak to ČSSZ nemusí uznat (plánovaná prohlídka se dá přeobjednat tak, abyste si to vyřídili během vycházek).

Můžou mi sebrat nemocenskou?

Pokud ČSSZ neuzná vaše vysvětlení, tak bude zahájeno správní řízení. V něm můžete podávat námitky, nebo je následně možné podat i odvolání.

Za porušení podmínek, hrozí snížení nebo úplné odejmutí nemocenských dávek. OSSZ vám může „sebrat“ nemocenskou až na 100 dní (nemůže vám ji ale sebrat zpětně).

Pozor také na to, že pro zaměstnavatele platí trochu jiná pravidla. Pokud vás doma nezastihne kontrola od zaměstnavatele, tak může být postup jiný – firma si může stanovit vlastní pravidla, která by měla být zveřejněna formou vnitřního předpisu nebo nařízení.

Výpočet výplaty
Výpočet exekuce
Výpočet mateřské
Výpočet neschopenky
Podpora v nezaměstnanosti
Sociální dávky
Důchody
Daně
Krátkodobé půjčky